1. mule-mule, kite kenalah masak karamel dulu...
gune gule yang buat air tuh.. bukan gule-gule. konpem tak jadik!!
letak lebih kurang 21/2 sudu besar.. kalo nak dapat diabetes, letak arr banyak2.. aku tak halang..
pastu kaco gune senduk ok!! kaco sambil gelek gerudi inul.. baru arr bertambah manis gule tuh..
api jangan besar.. kang nak masak gule sampai perang jadi gule hangus plak..
pastu bile gule da perang tutup api..
tuang atas loyang dan ratakan...
2. campurkan semua bahan yang terlibat..
bahan-bahan :..
-5biji telur ayam.. bukan telur itik atau telur kura-kura ..
-separuh tin susu pekat manis.. jenama pape pun takpe..
-air (same banyak ngan jumlah susu pekat manis).. gune je tin susu pekat manis tuh nak ukur..
-separuh sudu besar tepung kastad.. (jangan letak banyak sangat)
-1 sudu kecik esen vanilla (aku terlupa kot bahan nih..) pheww nasib bek teringat hoho
3. blend sume bahan2..
sume bahan-bahan tadi, letak je dalam blender.. pastu terus blend dengan penuh perasaan..
tak payah nak gune kederat tulang 4 kerat..
4. tuang atas loyang...
tuang je bahan-bahan yang da di blend atas loyang yang ada gule yang da siap di masak..
5. kukus..
pastu kukus lerrrr....
6. siap!!!
kalo nak tau cam ne da masak, cucuk puding ngan batang besi.. bukan besi buruk..
kalo takde puding yang melekat, maknanya da masak lerr tuh...
bile da sejuk, terbalikkn atas pinggan leper.. mangkuk tak bole..
then simpan dalam peti sejuk..
lepas tuh.... MAKAN!!!!
nyum3..
p/s : aku da try resipi nih.. memang menjadi la aku nyer puding karamel nih.. even aku yang setaun sekali masuk dapur pun bole buat.. apatah lagi korang yang rajin masuk dapur kan?? hehe..
***aku tau lukisan aku cantik huduh giler.. aku nih pelukis amatur je.. dulu fail subjek seni.. aku harap korang faham lerr pe yang aku lukis nih .. tq..
Waaaaaa boleh try nih :D
ReplyDeletetry ler.. heheheheeh
ReplyDeleteletak gambar puding y dah siap y bet0l!
ReplyDeleteerk???? da msuk prut la lol..
ReplyDeletetga process nk jd t**k da..
ko nk tgk ke?? mwahahahahahaha
wahhh macam senang je! nak try lah lepas ni ehehehe :)
ReplyDeleteeh jap air tuh wat caramel tu banyak mane?
eh silap. takyah guna air eh? hahaha, alamak da kompius.
ReplyDeletexyah gune air la.. hehehe.. ltak gule je.. 2 1/2 sudu besar.. kaco smpi dia cair.. pastu make sure dia jadi perang.. jgn kasi hangus suda !! heheeh
ReplyDeletebetul2 pndai ke ni wt puding??huhu
ReplyDeletenak yang betul2!!
ReplyDelete*sje gedik..haha
@sifu im : bole la.. xd org yg mati keracunan lagi wt msa ni hahaha
ReplyDeleteanyyss shuhaimi : wt sdri la lol.. hahaha
amboi,sila lukis semula!haha:D
ReplyDeletehahaha.. pnt kot mlukis.. huk3.. da la sush.. senget benget..
ReplyDeleteboleh buat bini ni..haha..calon no 7 dok tunggu..hehe
ReplyDeletehaha saya buat dah hangus kot gula tu
ReplyDelete(sbnarnye tak tau macam mana rupe hangus tu hahahak)
btw esok pagi tgokla gamba puding yg tak semenggah tu hahahaha
cik bulan : xkn nk bg dia mkn puding karamel hr2 plak hahahaha
ReplyDeletebunbun : adoi... hangus wrne hitam lerrr hahahaha.. hrp2 bkn wrna hitam..
ReplyDeletehehe bleh tmpah ni..:)
ReplyDeletehoho.. xbniaga lorh...
ReplyDeletepandainya lukis !
ReplyDeleteain >> hahaha.. pndi ler sgt..
ReplyDeleteda cm ap ntah lukisn tuh..
sedap sgt puding karamel.
ReplyDeleteala lukis je??
nak pudingnya. haha!